Vandaag is het Internationale Podcastdag

Op 30 september staat het podcastmedium wereldwijd in het zonnetje, want het is Internationale Podcastdag. Deze dag is in het leven geroepen om zowel makers als luisteraars van podcasts te vieren. Het is een moment waarop de veelzijdigheid en het unieke karakter van podcasts centraal staan, met wereldwijd evenementen zoals livestreams en speciale uitzendingen. Voor luisteraars is het ook een mooie kans om hun favoriete podcasts aan anderen aan te raden en zo de liefde voor dit medium te delen.

De organisatie van de Internationale Podcastdag moedigt iedereen aan om de kracht van podcasts met anderen te delen. Denk bijvoorbeeld aan het overtuigen van vrienden en familie van de meerwaarde van podcasts. De Internationale Dag van de Podcast werd voor het eerst gevierd in 2014. Het idee ontstond tijdens een zes uur durende marathonuitzending van een Amerikaanse podcast, georganiseerd door een groep vrienden. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en al snel kreeg de Dag steeds meer aandacht. In de loop der jaren groeide de populariteit van deze viering zodanig dat het evenement nu wereldwijd wordt gevierd. Hoewel er in Nederland momenteel nog weinig grote evenementen zijn rondom de Internationale Podcastdag, kan iedereen eenvoudig deelnemen door hun favoriete podcasts te promoten of misschien zelf aan een nieuw project te beginnen.

De term ‘podcast’ werd voor het eerst gebruikt in 2004 en sindsdien is het medium uitgegroeid tot een vast onderdeel van onze dagelijkse mediaconsumptie. Podcasts zijn audioprogramma’s die gebruikers kunnen downloaden en beluisteren wanneer het hen uitkomt. De onderwerpen variëren van journalistiek en educatie tot entertainment en persoonlijke verhalen. Een van de meest invloedrijke pioniers van de podcast is Adam Curry, ook wel bekend als de ‘podfather’. Hij was een van de eersten die het potentieel van dit nieuwe medium zag en hielp het platform iPodder te ontwikkelen, een software waarmee gebruikers gemakkelijk audio-inhoud konden downloaden naar hun iPod. Adam Curry heeft een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en verspreiding van het podcastmedium, waardoor hij wordt beschouwd als een sleutelfiguur in de geschiedenis van de podcast .

3 Comments

  1. Elk audio bestand wordt nu podcast genoemd, bij BNR zijn alle programma’s na uitzending een podcast geworden.
    In omroepland is podcast gedegradeerd tot radiogemist.
    Dat is ook leuk maar noem dat alsjeblieft geen podcast.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*