In de Metaverse, de opvolger van internet, leven en werken we binnenkort in een digitaal land. Het lijkt iets voor nerds, maar we zitten er zonder het door te hebben misschien al middenin. Ondertussen worden al onze bewegingen in de cloud opgeslagen. Zal ons leven zich helemaal digitaal gaan afspelen? Wat betekent het straks om mens te zijn? In VPRO Tegenlicht: Metaleven o.a. schrijver Dave Eggers en de CEO van Gorillas.
Nicky bestelt alles online © Pim Hawinkels / VPRO Tegenlicht
Onlangs lanceerde Mark Zuckerberg, de Metaverse, de opvolger van het internet. Met een bril op kunnen we binnenkort leven en werken in een parallel digitaal universum. Facebook wordt Meta en Zuckerberg pompt er nog wat extra miljarden in. Maar de Metaverse is niet van Zuckerberg, hij is maar een van de vele spelers. Grote modemerken verkopen er hun kleding, er worden huizen, stukken land en staten verkocht en de prijzen van digitale kunst, de zogeheten NFT’s, stijgen naar recordhoogte. Het online universum waarvoor we de deur niet meer uit hoeven; we kopen er een avatar en betalen met crypto’s.
Het lijkt iets voor internetnerds maar wie goed om zich heen kijkt, ziet dat wij er, zonder het echt door te hebben, allang midden in zitten. We bestellen onze kleding online, gaan pas naar buiten als onze app zegt dat het niet regent en er geen code oranje is, de routeplanner brengt ons van A naar B. We houden onze fysieke conditie in de gaten met onze stappenteller en dieetapps. We appen vaker dan dat we bellen en passen onze afbeeldingen aan door filters over ons gezicht te plaatsen.
Tegelijkertijd denken we midden in het leven te staan, dankzij de laptop en altijd in contact te zijn met de rest van de wereld. Maar we sluiten ons ook vaker af, we staren naar onze telefoons als we ons verplaatsen. Op straat, in de trein kijken we niet op of om en gaan we zelden nog zomaar toevallig een gesprek aan met een vreemde. Tinder voor de liefde is al bijna een ouderwets concept en doodnormaal, zo ontmoeten we onze partner, gestuurd door een algoritme. Internetporno is gewoon geworden en seks hebben kan net zo goed online.
Alles dient het gemak en omdat we bedient willen worden, dalen we steeds dieper af in de Metaverse. Bedrijven als Gorilla, begrijpen het verlangen van instant behoeftebevrediging en spelen erop in door ons de mogelijkheid te bieden om direct het voedsel te krijgen wat we willen. Inmiddels strijden vier partijen om de markt, onduidelijk welke dienst gaat winnen. Het is in ieder geval een blijvertje, zelf naar de supermarkt gaan kost immers tijd en tijd is geld en wordt voor de moderne mens steeds kostbaarder. Ook de overheid omarmt de digitale wereld en verlangt min of meer van haar burgers dat we altijd bereikbaar zijn, mocht er er iets gebeuren moeten we immers de NL Alert kunnen lezen.
Hoe beschermd zijn wij als mensen in deze digitale wereld? Wat betekent dit voor de toekomst? Zal ons leven zich helemaal digitaal gaan af spelen. Verliezen we het vertrouwen in ons eigen kunnen en wat betekent het straks om Mens te zijn?
In VPRO Tegenlicht een wereld waarin alles transparant is, geheimen gelijk staan aan leugens. Waar de bossen en de parken waar geen camera’s hangen je de angst om het hart doen slaan, omdat het daar kennelijk onveilig is. Welkom in de wereld waarin we om klimaatverandering tegen te gaan nog alleen maar achter onze computer met een VR bril op, op reis gaan. Welkom in een wereld waarin alles aan elkaar gekoppeld is.
VPRO Tegenlicht gaat te rade bij onder anderen: de CEO van Gorillas, Kağan Sümer, medewerkers van dating-app Breeze, directeur van P-X Security, J. Wynne, en schrijver van The Circle en The Every, Dave Eggers.
De makers:
Regie: Britta Hosman
Research: Henneke Hagen, Keshia Hederman
Montage: Tim van der Maden
Productie: Marie Schutgens
Camera: Pim Hawinkels, Christian Trieloff
Geluid: Mark Witte, Jillis Schriel
Eindredactie: Doke Romeijn & Geert Rozinga
VPRO Tegenlicht: Metaleven, maandag 7 februari, 20.25 uur, VPRO, NPO 2 en op zaterdag al online te zien via vpro.nl/tegenlicht
Geef als eerste een reactie