Samenwerking NEP The Netherlands en Stichting Mediaring Rotterdam succesvol.
De samenwerking tussen Stichting Mediaring Rotterdam, RTL en NEP The Netherlands, heeft haar vruchten afgeworpen. Tijdens het Nationale Vuurwerk op 31 december (1 januari) in Rotterdam werd, in plaats van de gebruikelijke registratiewagen, gebruikgemaakt van Cloud Production; de volledige (eind)regie van het Nationale Vuurwerk vond plaats vanuit Hilversum. De Mediaring Rotterdam verbindt Rotterdam met alle faciliteiten van NEP op het Media Park in Hilversum. Het is voor het eerst in Nederland dat er vanuit de Cloud werd gewerkt op zo’n grote afstand; hemelsbreed werd er 100 kilometer afgelegd.
Tijdens eerdere uitgebreide testen zijn er registraties gemaakt met twaalf camera’s vanuit Ahoy, die uncompressed en dus zonder vertraging middels een 100 Gb verbinding naar het NEP LiveCenter (Master Control Room) werden gestuurd. Het LiveCenter beschikt over een directe koppeling met studio’s, registratiewagens, grote verbindingscentra, montage- en productieomgeving. Deze verbindingen zijn tijdens het Nationale Vuurwerk ook toegepast, wat betekent dat deze live-registratie over grote afstand kon worden gedaan terwijl de regie in Hilversum plaatsvond. Ook het tijdcode-signaal kwam vanuit Hilversum; op deze klokgenerator werd de klok voor het vuurwerk aangesloten.
“Het is uitzonderlijk dat we alle functionaliteiten over een glasvezelverbinding krijgen zonder dat er enig verschil in beleving is bij de klant en de operationele crew, als het gaat om het gebruik van de apparatuur”, aldus Albert van Es, projectmanager van NEP The Netherlands. “We zijn nu echt uit de puberteit met Cloud Production. RTL heeft gebruikgemaakt van de complete regiefunctionaliteit voor een uitzending zonder dat de kwaliteit van het signaal, er werd geen compressie toegepast, daarvan iets te lijden heeft. Daar waar via een satelliet de vertraging een paar seconden is, is de latency in dit geval bijna nul.”
Ook het Kindervuurwerk werd om 19.00 uur gefaciliteerd aan de overkant van de Maas, inclusief een live bijdrage aan RTL Boulevard. Dit werd uitgezonden op het Instagramaccount van Concentrate. Het maakt dus geen verschil of je TV of online media maakt; alles kan via de Cloud van NEP. Met deze manier van produceren zit 40% van de ploeg in Hilversum en bevindt 60% zich op locatie.
Frank Verzantvoort, zakelijk directeur RTL Productions: “Dat technologie anno 2018 zo werkt, is echt bijzonder. NEP heeft de Cloud in Hilversum neergezet om dit soort projecten als deze te doen, en ik vind het leuk om als bedrijf de ambitie van NEP to the limit te pushen, er vol voor te gaan. Het Nationale Vuurwerk was echt een prestigeproject. Het aftelmoment trekt 1.5 tot 2 miljoen kijkers. Dat moet gewoon goed, er is geen ruimte voor fouten. Er zijn tien signalen over de verbinding gepompt. Het feit dat we in Hilversum de trigger geven voor het vuurwerk om precies 00.00 uur, is echt bizar. De communicatie verliep strak. De eindredacteur, die in Hilversum zat, zei dat het leek alsof zij de deur uit kon stappen en de kade op kon lopen, zo voelde de hele configuratie vanuit de regie: alsof je in een OBV zat. Ik heb me eigenlijk alleen zorgen gemaakt om onze eigen timing en over afgelasting door het weer, niet over de techniek. NEP heeft mij altijd het vertrouwen gegeven dat er een backup scenario was, er is veel getest en er stond een topploeg. Echt een samenwerking zoals die moet zijn, en daardoor is veel onzekerheid weggenomen. Het was goed begeleid, grote klasse.”
Geef als eerste een reactie