VVD-Kamerlid Thierry Aartsen: “Nut en noodzaak om te luisteren naar ZZP’ers in Hilversum Mediastad”

Interview VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, door mediajournalist Peter Schavemaker

VVD-Kamerleden Thierry Aartsen en Claire Martens organiseren half-eind april een bijeenkomst voor ZZP’ers in de creatieve sector.

“Deze is zeker ook bedoeld voor ZZP’ers uit Hilversum Mediastad,” zegt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen aan het begin van ons interview. De bijeenkomst zal plaatsvinden in Amsterdam. De datum is nog niet definitief vastgesteld. “Voor de meeste mensen uit Hilversum, veel van hen werken in de Mediastad maar wonen in de hoofdstad, is deze bijeenkomst goed te combineren.”
Van Aartsen nodigt iedereen in de creatiever sector uit. Hij noemt hierbij journalisten, iedereen die te maken heeft met de audiovisuele sector, maar ook ZZP’ers in theaters.”

Wanneer de definitieve datum en locatie voor de VVD-ZZP-bijeenkomst bekend is zullen wij dat als Spreekbuis.nl melden op onze website.

Thierry Aartsen organiseert sinds een aantal weken bijeenkomsten waarbij hij in gesprek gaat met ZZP’ers uit verschillende sectoren. Waarom organiseert hij deze? “Het ophalen van wat er nu speelt in de sector, zoals het kwijtraken van opdrachten en foutieve informatie van opdrachtgevers. Een aantal sectoren zijn specifiek, zoals de zorg maar ook de creatieve sector, omdat daar ook een aantal andere zaken spelen naast de discussie over VBAR, zoals het collectief kunnen onderhandelen.”

Recent bracht Spreekbuis.nl het nieuws dat 40% van alle ZZP’ers in Hilversum actief is op het Mediapark. ‘De bijdrage van zzp’ers aan de economie van Hilversum is aanzienlijk,’ valt ook te lezen in het nieuwsartikel

Het VVD-Kamerlid zegt dat de Hilversumse ZZP’ers ‘absoluut’ een belangrijke doelgroep is tijdens de bijeenkomsten. “Juist de mediasector is een typische sector die van project naar project, van productie naar productie gaat. Waarbij juist een veelvoud van opdracht juist een interessante is voor de meeste ZZP’ers. Ze werken drie maanden aan die productie, hierna voor die omroep. Ze zijn gewend om zo flexibel te werken, op zo’n manier.”

Zijn ZZP’ers in de media, misschien vergelijkbaar met de zorg, kwetsbaarder? “Vanzelfsprekend, als jij op zo’n manier werkt. Je moet wel kunnen werken als ZZP’er en je tarieven moet natuurlijk wel hoog genoeg zijn om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Dat is vanzelfsprekend heel belangrijk, daarom moet je juist een situatie creëren waarbij dat kan.” Aartsen zegt dat er zeker ‘nut en noodzaak’ is om te luisteren naar ZZP’ers in Hilversum. “In de mediasector werken ook veel freelancers, het is daar uitgevonden.”

Amsterdam telt 157.446 ZZP’ers blijkt uit de recente ZZP-monitor van de Amsterdamse KvK. Hierin wordt overigens niet vermeld hoeveel ZZP’ers in de Amsterdamse creatieve sector werken. Ook Thierry Aartsen heeft deze cijfers niet direct paraat, zo zegt hij.

Aartsen zegt dat iedere ZZP’er hem even lief is. “Het is moeilijk om te zeggen welke ZPP-sector schreiend is. In de zorg zie ik wel situaties waarover ik me grote zorgen maak. Kijk… als er te weinig ZZP’ers bij de NOS zijn dan zou het 8 uur Journaal een keer niet doorgaan. Dat is vooral vervelend voor de ZZP’er, maar in de zorg is er sprake van wachtlijsten die oplopen en mensen die niet behandeld kunnen worden. Dat zijn wel andere orde aan effecten.”

In het meest recente Kamerdebat over het ZZP-debat, gehouden op 12 september 2024, zei Thierry Aartsen dat opdrachtgevers ‘huiverig’ zijn. “Ja, afgelopen vrijdag hadden we een uitspraak van de Hoge Raad die heel duidelijk zegt dat zelfstandig ondernemerschap een hele belangrijke factor is voor ZZP’ers, om te beoordelen of iemand ZZP-er is. Maar we zien nog steeds categorisch dat bijvoorbeeld bij de NOS wordt gezegd: ‘We werken niet meer met ZZP’ers’. Dat kun je dus zo niet zeggen, dat is tegen de wet.”
Heeft het VVD-Kamerlid de NOS hierover aangesproken? “Je mag als bedrijf zeggen: ‘Wij werken niet met ZZP-ers’, maar je kunt moeilijk volhouden dat dit van de wet moet. Je mag met ZZP’ers werken en moet je totaal toetsen of er sprake is van zelfstandigheid.”

Krijg je deze signalen ook van andere omroepverenigingen? “Absoluut. Van cameramensen, redacteuren. Dat gevoel en die signalen zijn er breed.”

Thierry Aartsen zegt dat hij tijdens de bijeenkomst graag van ZZP’ers hoort hoe het nu loopt. “Dat zijn verdrietige verhalen. Het is zeker zo dat er veel ellende is. Maar ik ben ook geïnteresseerd waar de ZZP’er specifiek tegenaan loopt. Tijdens de avond ga ik ook in gesprek over mogelijke oplossingen.” Het Kamerlid zegt dat hij graag hoort hoe ZZP’ers aankijken tegen een wettelijk kader en de verplichte arbeidsongeschiktheid. “Hoe zitten de ZZP’ers in de wedstrijd en wat zijn hun drijfveren.”

Tijdens de VVD-ZZP-bijeenkomst in Amsterdam zal ook VVD-Kamerlid en mediawoordvoerder Claire Martens deelnemen. Aartsen zegt, omdat hij zelf lange tijd mediawoordvoerder is geweest dat er ‘veel raakvlakken’ zijn met het dossier van zijn collega fractielid Martens.

De positie van zzp’ers is in Nederland nog steeds niet goed geregeld. En dat terwijl onze economie voor een groot deel steunt op deze 1,2 miljoen zelfstandige ondernemers. Zij kiezen ervoor om zelf te bepalen hoe zij hun werkend leven inrichten maar worden daar te vaak in tegengewerkt. Dat moet anders. Hard werken en ondernemerschap moeten lonen, dat is wel zo eerlijk. Wat de VVD betreft komt het kabinet onvoldoende in actie. Daarom nemen wij het heft in handen,’ schrijft de partij.

De VVD is een regeringspartij waarbij ze ook het hoofdlijnen hebben ondertekend waarin beleid voor VBAR is opgenomen: Zekerheid op de arbeidsmarkt wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld voor echte zelfstandigen (zzp’ers) in het zelfstandigenbeleid en door regulering van de uitzendsector. Daarnaast streven we naar meer vaste contracten voor werknemers. Daartoe wordt de wetsbehandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) voortgezet.

De afsluitende vraag aan Thierry Aartsen is waarom de VVD heeft meegetekend aan dat beleid en niet vooraf heeft uit onderhandeld dat er een betere ZZP-regeling en positie zou komen.
“Wij hebben onze handen vrij. Er is een regeerprogramma en we hebben een extra parlementair kabinet. Er is afgesproken dat de fracties niet gebonden zijn aan het regeerprogramma. Dus de minister weet van mij ook dat ik zeer kritisch ben op VBAR en dat ik zelf ook nadenk over oplossingen die wel gaan werken. Dus daar is de VVD altijd heel duidelijk over geweest. Het is nu mijn taak en van de politiek om te zorgen dat er een oplossing komt, die wel werkt voor ZZP’ers.”

Minister van Huijm zei het debat van 12 september 2024 dat het hoofdlijnenakkoord ‘duidelijkheid geeft’ aan zelfstandigen. Aartsen: “Ik vind dat we meer moeten doen om ZZP’ers duidelijkheid te bieden. Feit dat er nu zoveel onrust is, is voor mij een teken aan de wand dat het niet duidelijk is.” Aartsen noemde de situatie eerder ‘Chaos is in ZZP-land’. “Klopt.”

De Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid debatteert op 12 maart as. verder met minister Eddy van Huijm over het ZZP-debat.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*