Tweede Kamerlid Martens-America (VVD) heeft deze week een verzoek ingediend om de erkenningsperiode van de NPO met één jaar te verlengen, zodat deze per 1 januari 2028 kan ingaan. Deze verlenging biedt de NPO de mogelijkheid om in de tussentijd te worden hervormd.
De hervorming richt zich op het waarborgen van de toekomstbestendigheid en transparantie van de kosten van de publieke omroep. Martens-America vraagt de minister om prioriteit te geven aan deze hervorming en om de interne governance en de rol van de toezichthouder onder de loep te nemen.
Een belangrijk aspect van de hervorming is de invoering van een transparantieregister, zoals vastgelegd in een eerder aangenomen motie. De minister wordt verzocht een tijdpad te schetsen voor de hervorming en om bouwstenen aan te leveren die de modernisering van de governance binnen omroepen mogelijk maken.
Raar dit. Er was net een motie aangenomen van de vvd dat de verlenging 1 jaar zou zijn tot 1 januari 2027. Nu doet de vvd er toch een jaar bij?
Dat is op zich misschien wat vreemd, maar ik denk dat de mensheid tot de ontdekking is gekomen dat de NPO toch een wat rommeliger dossiertje blijkt te zijn dan verwacht.
Inmiddels is het CvdM ook weer in het nieuws geweest. Daar loopt het blijkbaar ook nog niet helemaal geweldig. Als je de toezichthouder het eerst aanpakt, dan haal je straks het argument weg dat de NPO zou kunnen hanteren: de toezichthouder faalde, dus wij ook. Dat is als je dat NPO dossier aanpakt. Let op: dit is een vermoeden van mij hoor, want eerlijk gezegd begrijp ik al die ambtelijke heisa niet.
Bovendien zie ik teveel politieke bemoeienis met wat eigenlijk gewoon een intern dossier hoort te zijn. Ik zou zeggen: je hebt twee jaar de tijd. Geen aantoonbare verbeteringen? Dan kun je (een deel van) je concessie inleveren. Dat lijkt mij stok-achter-de-deur genoeg om duidelijk te maken dat je de kwestie serieus neemt.
Bijkomend probleem: dit gedonder is daar al jaren aan de gang, dus dan kún je de vraag krijgen waarom vanuit de politiek (namens de Nederlandse belastingbetaler) niet eerder is ingegrepen. Da’s een dingetje, zeg maar….