VVD wil af van betaalde streamingdienst NPO Plus

In het nieuwe verkiezingsprogramma (2021-2025) geven de liberalen aan af te willen van de eigen betaalde online streamingdienst van de publieke omroep. De kan wel blijven samenwerken met private partners in het tv-platform NLZIET.

De VVD meldt: “Ook de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is de afgelopen jaren veranderd. Zo is er gewerkt aan het gedeeltelijk reclamevrij maken van de Publieke Omroep en is er meer aandacht gekomen voor de regio. Ook werkt de NPO meer samen met marktpartijen, waardoor het aanbod van kwalitatief goede programma’s op gebruiksvriendelijke streamingsdiensten in de toekomst stijgt.”

De VVD wil ook een einde aan de plicht voor de publieke omroep om programmering te verzorgen voor een vast aantal landelijke tv- en radiozenders. De mogelijkheden om programma’s te verspreiden via eigen kanalen en platforms of die van derden, kunnen volgens hen worden uitgebruik. VVD stelt een aanpassing van de mededingingsregels voor zodat media-ondernemers beter kunnen concurreren met internationale Big Tech-bedrijven.

Nu mag bijvoorbeeld een radiozender geen concurrenten overnemen als het daarmee een te groot deel van de advertentiemarkt voor radio inneemt, terwijl kijken of er een monopolie op de advertentiemarkt als geheel ontstaat volgens hen beter past bij de manier waarop consumenten digitaal verschillende media gebruiken. De advertentiemarkt blijft hierdoor volgens de VVD wel toegankelijk voor nieuwe spelers

9 Comments

  1. De NPO schuilt zicht achter de extra kosten van rechten om aangekocht materiaal beschikbaar te houden. Daarbij gaat het vooral om buitenlandse (Amerikaanse) series en films. Grote vraag is of de NPO zulk materiaal dan moet aanbieden onder die voorwaarden of zou dat beter passen bij een commerciële aanbieder? Helaas was de keuze om hun eigen ondemand platform uit te breiden met een betaalversie. Zoals bij veel keuzes van de NPO was het belang van de kijker ondergeschikt gemaakt. Wie ooit wel eens kijkje heeft mogen nemen bij de ARD/ZDF Mediatheken en de BBC iPlayer, dan voel je heel goed aan hoe inferieur het ondemand aanbod van de NPO is.

  2. Ik ben blij met de streamingsdienst van NPO. Het komt mij vaak niet uit om op een vastgesteld tijdstip bijv een serie te volgen. En terugkijken met digitenne gaat niet. De tv waarop dat dan weer wel kan is bezet op momenten waarop ik dan weer tijd heb.
    Dus leve de streamingsdienst!
    Nu kan ik alles terugkijken en/of bingen op het moment waarop het mij uitkomt. Óók van het oudere aanbod.

    • Daar gaat het niet om. Die streamingdienst met ook dat oude aanbod. Ook dat wat nu ligt te rotten in Beeld & Geluid kan nog steeds beschikbaar blijven/worden op NPO Start. Nu moet je voor dingen vab langer geleden en series betalen en dan heb je NPO Plus. Belachelijk want de programma’s die de NPO uitzend zijn gemaakt met publiek geld. Ook de aan derden uitbesteedde opdrachten en aankopen. Dit moet dus gewoon beschikbaar zijn voor iedereen en ook beschikbaar blijven. Zonder extra betaling voor de streamingdienst. Men heeft er al voor betaald zodat het programma, de film of de serie gemaakt kon worden.

      De maker, omroep, schrijver of bedenker heeft het programma gemaakt en/of kunnen financieren met publiek geld i.p.v. eigen geld, subsidie of sponsor. De rechten waarmee de NPO al tientallen jaren mee schermt hoort hier helemaal niet op te gaan.

      De buitenlandse series die nu worden aangekocht voor NPO1 Extra en NPO Plus kunnen ook door commerciële zenders en andere streamingdiensten worden aangekocht.

  3. Wat een waanzin. NPO geeft kwaliteit programma’s die ook nog op andere tijden beschikbaar zijn om naar te kijken en zonder winstoogmerk. Dat moet zo blijven. Of je nu kiest voor het lage bedrag per maand met mogelijkheden van series of films. Of de gratis versie. Blijf daar af met je handen. Streaming hoort bij deze tijd.

  4. Het probleem is dat NPO helemaal niet de eigenaar is van de content, maar de eerder geprezen “marktpartijen”. Je kunt dus niet en samenwerken met marktpartijen en hoge kwaliteit bereiken en het gratis aanbieden.
    Ik ben maar een simpele politieagent, maar gelukkig hebben we volksvertegenwoordigers die dit vast veel beter snappen (kuch)

  5. @ikkijkgraag Het gaat hier niet om het streamen zelf maar het feit dat de NPO er extra geld voor vraagt terwijl het streaming of niet nog steeds gemaakt, gefinancierd of aangekocht is van publiek geld. Dus ten alle tijden beschikbaar moet zijn voor het publiek. Daarbij maakt het in wezen niet uit of iemand iets kijkt op donderdagavond 21.30 op NPO1 of 6 weken later online. Alles van de NPO en Beeld&geluid moet dus gewoon voor iedereen beschikbaar worden waar en wanneer hij of zij maar wil.

  6. Maar ik wil geen reclame en dat is mij wel een paar euro-tjes waard. Dus publieke zender met reclame blokken, maar veel minder storend dan de commerciële, aangevuld met de huidige npo-PLUS variant is voor de consument een prettige mix.

  7. Als het plan van de VVD doorgaat, moeten wij straks nog steeds betalen om programma’s van de publieke omroep terug te zien. Alleen tegen een hoger tarief. NPO plus kost 2,99 pretty maand, NLZiet kost 7,95 per maand. Typisch weer een VVD-idee, de vrije markt laten profiteren van dingen die met belastinggeld betaald worden.

  8. Inderdaad wij hebben er al voor betaald, NPO is betaald en moet het product aan ons afleveren, en niet dat je daar nog eens extra voor moet betalen.
    Als jou baas je iets laat maken, waar hij je voor betaald, kan je ook geen extra geld vragen zodat hij het product mag zien
    https://www.npostart.nl/hard-spel/BV_101400529
    Tevens zijn er vreemd genoeg ook NOP programma’s die niet verhuizen naar Plus.
    Wie bepaald dat, wie bepaald voor ons wat wij als volkje wel gratis mogen zien, en andere programma’s lekker niet, wie???????
    https://www.npostart.nl/langs-de-rijn/POW_04529663

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*