VVD wil publieke omroep grondig hervormen

De VVD presenteert een radicaal plan om de publieke omroep te moderniseren. Volgens Kamerlid Claire Martens is het huidige systeem, waarbij zendtijd wordt gebaseerd op het aantal leden per omroep, “niet meer van deze tijd.” De partij pleit voor het vervangen van omroepverenigingen door nieuwe mediahuizen die programma’s maken rond stromingen in de samenleving, zoals liberale of conservatieve mediahuizen.

Het voorstel omvat verder het schrappen van de vele managementlagen en directies bij omroepen. Eén overkoepelend bestuur zou de leiding krijgen, wat volgens de VVD kosten moet besparen en de publieke omroep compacter en toekomstbestendiger maakt.

Daarnaast wil de VVD meer transparantie over kosten en salarissen bij de NPO, die jaarlijks 1 miljard euro belastinggeld ontvangt. De focus van de programma’s moet terug naar kerntaken: nieuws, cultuur, sport en consumentenprogramma’s. Of het plan op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen, is nog onduidelijk.

11 Comments

  1. Dat plan van die mediahuizen zorgt ook voor managementlagen. En gegeven de versplintering in de maatschappij zouden er zomaar zo’n 8 huizen kunnen ontstaan. Laat de verenigingen bestaan en zichzelf bedruipen en haal de productie van programma’s daar weg en centraal onder de NPO.

    • Ja maar nu worden die managementlagen bekostigd met een gegarandeerd bedrag en in het nieuwe voorstel zouden ook de managers betaald moeten worden van het geld dat verdiend wordt met het maken van programma’s. Een subtiel maar groot verschil.

  2. ……waarbij zendtijd wordt gebaseerd op het aantal leden per omroep, “niet meer van deze tijd.”……

    Het aantal kamerzetels is gebaseerd op het aantal stemmen, is dat dan ook niet meer van deze tijd?
    Alleen democratie als het jou uitkomt?

    • Inderdaad een goed punt. Hoezo zou dat niet meer van deze tijd zijn? Waar ik bang voor ben is dat kritische programma’s zoals Zembla en Tegenlicht, maar ook Ongehoord Nederland niet meer gemaakt zullen worden. En één leiding betekend ook weer een machtsconcentratie.

      Wel ben ik het eens dat er bij de NPO directie zelf, die de programmaschema’s maken mag worden bezuinigd. Daar schijnt echt veel geld heen te gaan.

    • @ Henk Bakker.

      @ Inderdaad Henk.
      Doet mij nog steeds denken aan mevr. de fractievoorzitter van de VVD die op een vraag van Sven Kockelmann “weet u hoeveel leden de omroepen hebben” misschien zei ………40.000 ?
      Het 10-voudige zei Sven, u bent in de war metuw partij de VVD.
      En dat soort mensen eigenen zich een mening toe over de Omroep.
      Om de 4 jaar is er weer een kamerlid die ooit RTV geluisterd of TV gekeken heeft die zich moet laten gelden.
      En op de werkvloer werden we “gek” van dat soort types.

  3. Het Nederlandse omroepbestel is origineel. Ontstaan uit de verschillende zuilen waarvan de invloed op dit moment bijna nihil is. Daarom is het misschien wel verstandig om de Punlieke Omroep te reorganiseren zonder dat het invloed mag hebben op de kwaliteit van de programma’s. De vele bestuurslagen zijn onwenselijk en te duur.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*