In de wereld van cryptocurrency wordt de slogan “Niet jouw sleutels, niet jouw crypto” veel gebruikt. Het betekent niet-beheerd beheer van cryptografische activa, waar individuen volledige controle hebben over hun privésleutels en daarmee volledig eigendom en verantwoordelijkheid voor hun cryptocurrencies.
Maar voor een onervaren gebruiker klinkt deze terminologie als abracadabra. Als je je afvraagt wat niet-beheerd inhoudt in de crypto-wereld, heeft deze eenvoudige gids alles wat je moet weten.
Wat betekent “Beheerd”?
In de wereld van cryptocurrency bestaan er beheerde opslagoplossingen die namens jou zorgen voor je digitale activa. Net zoals traditionele banken, waarborgen deze bedrijven (zoals crypto-exchanges of digitale activa opslagproviders) de veiligheid van je elektronische munten en tokens. Ze nemen in wezen de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van je crypto uit jouw handen.
Populaire exchanges zoals Binance of Coinbase zijn voorbeelden van beheerde exchanges. Ze bewaren alle klantendeposito’s en stellen gebruikers in staat om op hun platformen te handelen met de fondsen die onder het beheer van het bedrijf vallen.
Deze exchanges bieden een gecentraliseerde infrastructuur waar gebruikers verschillende cryptocurrencies kunnen kopen, verkopen en handelen. Door klantendeposito’s te behouden, nemen ze de verantwoordelijkheid op zich om deze activa te beveiligen en te beschermen tegen diefstal of verlies. Dit beheerde model biedt gemak en gebruiksgemak voor handelaren, maar introduceert ook een bepaalde mate van afhankelijkheid van de beveiligingsmaatregelen van de exchange en vertrouwen in hun omgang met klantenfondsen.
Beheerde exchanges nemen extra voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de activa van klanten niet plotseling verdwijnen. In feite zijn sommigen van hen voorzichtiger dan traditionele banken, die deposities elders kunnen investeren en misschien niet altijd alle gelden beschikbaar hebben tijdens een bankrun. Betrouwbare crypto-exchanges investeren echter geen van de fondsen van hun klanten. Ze behouden simpelweg de activa en kunnen ze snel vrijgeven bij opname.
Wat is het probleem met custodiaanse platforms?
Custodiaanse platforms binnen cryptocurrency bieden gemak en veiligheid, omdat ze zorgen voor de technische complexiteiten van het beveiligen van digitale valuta’s. Echter, custodiaanse entiteiten zijn niet altijd betrouwbaar of solvabel. Veel custodiaanse entiteiten hebben financiële problemen ondervonden die leiden tot faillissement en hun klanten in de steek laten.
Een berucht voorbeeld is de zaak van Mt. Gox, een prominente cryptocurrency exchange, die op een moment het grootste deel van de Bitcoin-handel beheerde. In 2014 verklaarde het faillissement nadat ongeveer 850.000 bitcoins, eigendom van klanten, op mysterieuze wijze verdwenen. Deze gebeurtenis veroorzaakte niet alleen aanzienlijke financiële verliezen, maar vernietigde ook het vertrouwen in de gehele crypto-gemeenschap.
Een ander onfortuinlijk voorbeeld is QuadrigaCX, een Canadese cryptovalutabeurs. In 2019 overleed de oprichter van het bedrijf onverwachts en nam de toegangscodes tot de koude wallets van de beurs mee, die miljoenen dollars aan klantfondsen bevatten. Dit liet duizenden klanten zonder mogelijkheid om toegang te krijgen tot hun activa, wat leidde tot aanzienlijke financiële problemen. FTX, een andere mislukte custodiaanse cryptovalutabeurs, opereerde als een traditionele bank en investeerde de fondsen van hun klanten in crypto-schema’s die instortten. Maar in tegenstelling tot een traditionele bank, informeerden ze hun klanten hier niet over. Deze gebeurtenissen benadrukken de inherente risico’s van het vertrouwen op custodiaanse platforms met je cryptovaluta’s. Wanneer je afhankelijk bent van een derde partij om voor je cryptografische vermogen te zorgen, moet je niet verbaasd zijn als je op een dag je fondsen verliest door het faillissement van het bedrijf, beveiligingsinbreuken of problemen met het naleven van regelgeving.
Wat zijn niet-custodiale oplossingen?
Niet-custodiale oplossingen worden vaak benadrukt door ervaren crypto-gebruikers als een manier om controle over je fondsen te behouden en afhankelijkheid van gecentraliseerde tussenpersonen te vermijden. In plaats van derde partijen te vertrouwen met toegang tot je fondsen, stellen deze oplossingen je in staat om voortdurend controle over je crypto te behouden. Dit wordt voornamelijk bereikt door niet-custodiale cryptocurrency wallets, die functioneren als quasi-bankrekeningen op de basislaag van de blockchain. Ze stellen je in staat om veilig cryptovaluta’s te verzenden en te ontvangen. Bijvoorbeeld, MetaMask, een software wallet, geeft je controle over de seed phrase van je wallet – een wachtwoord dat alleen jij toegang tot hebt. Bovendien stelt Uniswap je in staat om direct vanuit MetaMask te handelen, wat verzekert dat het protocol alleen toegang heeft tot de fondsen die je toestemming geeft. Ledger, een hardware wallet die lijkt op een USB-stick, verhoogt de veiligheid nog verder door je wallet alleen met het internet te verbinden wanneer absoluut noodzakelijk. In de vroege dagen van Bitcoin bewaarden pioniers hun fondsen in de ultieme niet-custodiale wallet: een fysiek stuk papier met een geschreven openbaar adres. Natuurlijk is het belangrijk op te merken dat het gebruik van niet-custodiale oplossingen zijn eigen risico’s met zich meebrengt. Er is een kans dat deze oplossingen misleidend kunnen zijn of fouten kunnen bevatten, wat hun veiligheid in vergelijking met custodiale alternatieven kan bedreigen. Niet-custodiale oplossingen bieden over het algemeen minder veiligheidsmaatregelen en beperkte klantondersteuning, wat geen ruimte laat voor wederzijdse hulp in geval van fraude. Als iemand toegang krijgt tot je seed phrase, kunnen je fondsen in gevaar zijn. Sommige beurzen bieden een middenweg door “cold storage” aan te bieden. In tegenstelling tot constant online “hot wallets”, worden deze fondsen bewaard in offline wallets om te beschermen tegen hacking en misbruik. Ze blijven echter nog steeds onder controle van de beurs. Hoewel elk van deze methoden zijn eigen nadelen heeft, wordt het concept van “zelfbewaring” en zijn verschillende vormen elke dag populairder.
Als je wilt beginnen aan een crypto-reis op een niet-custodiale manier, verdient Changelly serieuze overweging. De crypto-beurs stelt je in staat om købe Bitcoin en honderden andere crypto-activa te kopen in een veilige en gebruiksvriendelijke omgeving met onmiddellijke en probleemloze transacties.
3 Trackbacks / Pingbacks
Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.