Wat is IPTV en waarom wordt het steeds populairder?

Een illustratie die werking van IPTV weergeeft (bron)

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om televisie te kijken. Streamingdiensten als Hulu, Netflix en HBO hebben al een groot marktaandeel veroverd. Maar een van de meest prominente ontwikkelingen is de opkomst van IPTV, oftewel Internet Protocol Televisie.

Met een kastje en een abonnement zou je duizenden zenders kunnen volgen. Dit zou handig zijn voor Nederlanders in het buitenland die Nederlandse televisie willen volgen. Maar je zou het ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld in Nederland Amerikaanse zenders te kijken.

Maar wat is IPTV precies, hoe werkt het, hoeveel kost het, welke zenders kun je ermee ontvangen, en waarom wordt het steeds populairder?

Wat is IPTV?

IPTV staat voor Internet Protocol Televisie. Deze technologie staat je toe televisie via het internet te volgen. Dit komt in plaats van traditionele satelliet- of kabeltelevisie.

Met een dergelijke verbinding heb je in theorie tal van voordelen, zoals flexibiliteit, een groter aanbod aan zenders, en vaak een lagere prijs.

Hoe werkt IPTV?

In plaats van gebruik te maken van antennes, schotels of kabels, werkt IPTV via een internetverbinding.

Televisieprogramma’s en films worden gedigitaliseerd en op servers geplaatst. Dit kan live-uitzendingen, als video on demand (VOD) zijn.

De inhoud wordt opgeslagen op servers die continu verbonden zijn met het internet. Deze servers fungeren als de distributiepunten van de inhoud. Net zoals de spellen bij een online casino snelle uitbetaling, wordt de gedigitaliseerde inhoud via internet verzonden naar de eindgebruiker.

De gebruiker ontvangt de inhoud via een speciale set-top box die is aangesloten op de televisie of via een app die geïnstalleerd is op een smart-tv, computer, tablet of smartphone.

Vaak moet hiervoor een jaarlijks of maandelijks abonnement betaald worden.

Welke zenders kan ik zien op IPTV?

IPTV wordt steeds populairder en het behoort nu tot de top 5 populairste streamingdiensten. Een van voornaamste redenen waarom IPTV zo populair wordt, is de enorme variëteit aan zenders die aangeboden worden. Afhankelijk van de serviceprovider krijgen gebruikers:

●      Lokale en internationale televisiezenders: Veel IPTV-aanbieders bieden een breed scala aan zenders uit verschillende landen, wat ideaal is voor expats en liefhebbers van buitenlandse programma’s.

●      Sportkanalen: Voor sportfanaten zijn er vaak speciale sportpakketten beschikbaar, met live-uitzendingen van grote sportevenementen en wedstrijden.

●      Film- en seriezenders: Abonnees kunnen genieten van premium film- en seriezenders, vaak zonder extra kosten.

●      Special interest-kanalen: Dit kunnen kanalen zijn die zich richten op specifieke interesses zoals muziek, documentaires, nieuws, of kinderprogramma’s.

●      Video on Demand (VOD): Naast live-tv bieden veel IPTV-diensten ook een uitgebreide bibliotheek aan films en series die op elk moment bekeken kunnen worden. Soms bieden ze zelfs content aan van Netflix, Disney+, enz.

Vaak gaat het om content dat niet beschikbaar is op de gewone televisie, of enkel op betaalzenders of betaalde streamingdiensten bekeken kan worden.

Hoeveel kost IPTV?

De kosten van IPTV variëren sterk afhankelijk van de aanbieder, het pakket en de extra diensten. Vaak moet een eenmalige kost voor een toestel betaald worden. En hierna moet men meestal ook een abonnementskost betalen. Vaak kan het een dertigtal euro per maand kosten, al krijg je vaak een grote korting als je voor een langere periode bestelt.

Controverse

Ondanks de groeiende populariteit is IPTV niet zonder controverse. Er is namelijk een groot aantal illegale IPTV-diensten die auteursrechtelijk beschermde inhoud aanbieden zonder toestemming. Kabelaanbieders en streamingdiensten verliezen klanten aan IPTV-diensten, die niet altijd betalen voor de content die ze aan hun klanten leveren.

De kwaliteit van de streaming is soms ook bedenkelijk. Het kan variëren afhankelijk van de internetverbinding en de servers van de aanbieder. Dit kan leiden tot buffering, slechte beeldkwaliteit, of uitval van de dienst.

Gebruikers van illegale IPTV-diensten lopen in theorie risico’s zoals malware, identiteitsdiefstal en verlies van privacy, omdat deze diensten vaak niet goed beveiligd zijn.

Er zijn in het kader van IPTV verschillende juridische geschillen. Dit leidt soms tot arrestaties en inbeslagnames. Zo werd onlangs een Nederlander in de Canarische Eilanden gearresteerd, nadat een belangengroep dat onder meer Apple TV, Amazon, BBC, HBO, en Netflix vertegenwoordigde, klacht had ingediend wegens schending van het auteursrecht.