Willem van Kooten over Joost den Draaijer in RadioReuzen van KRO-NCRV’s BertOp5

Willem van Kooten over Joost den Draaijer inRadioReuzen, donderdag in KRO-NCRV’s BertOp5

Het is zo ver, deze RadioReus mag niet ontbreken in de podcastserie. “Hij is de pionier, hij heeft het uitgevonden. Wij hebben het allemaal van hem geleerd” zegt Frits Spits over Willem van Kooten, ofwel discjockey Joost den Draaijer. Hij begon als invaller bij Veronica, werd programmaleider, vertrok na een conflict over een eigen plaatje en werkte daarna voor de VPRO op Hilversum 3 en tegelijkertijd voor Radio Noordzee Internationaal. Daarna maakte hij de voorganger van De Avondspits voor de NOS: Joost Mag Niet Eten. In aflevering 41 van RadioReuzen vertelt Willem van Kooten uitgebreid over zijn radiotijd en rekent hij af met verhalen die al jaren over hem verteld worden.

Zo lees je overal dat Van Kooten in 1964 naar Amerika ging en terugkwam met het idee voor Nederlandstalige jingles en de Top 40. “Onzin, dat schreef een journalist en die schrijven elkaar na, vriend.” In RadioReuzen legt hij uit hoe het wel zit. 

Willem van Kooten veranderde de radio door de stijf voorgelezen teksten te vervangen door presentatie uit de losse pols. “Dat was geen inzicht hoor, maar bittere noodzaak….”

Hij reageert ook op de verontwaardiging die er was dat hij niet alleen discjockey was, maar ook een platenmaatschappij had. ”Hoezo? Ik was al tien jaar beroemd als platenbaas, naast mijn hobby als discjockey.”

Die ‘hobby’ stopte, maar Van Kooten heeft het radiomaken niet gemist. “Ik had het druk genoeg, ik wilde ook wel eens thuis zijn en ongestoord naar Amerika kunnen.”

Meer dan tien jaar radiogeschiedenis in deze aflevering van RadioReuzen, ook over Ferry de Groot en Hans Hogendoorn. Over hoe Willem van Kooten John de Mol “van de straat gehaald heeft”. En hoe zijn radioloopbaan begon bij de NCRV!

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgenCappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en de Dik Voormekaarshow. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

BertOp5 met Willem van Kooten, donderdag 29 juni, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

20 Comments

  1. “Zo lees je overal dat Van Kooten in 1965 naar Amerika ging”
    Mis !
    Willem ging in 1964 naar Amerika.
    Citaat uit een mail van Willem:
    “Ik ben begin juli 1964 voor het eerst naar New York gegaan. Op zondag 4 juli1964 kwam ik in New York aan, Indepence day ,een vrij weekend”

    Research plegen is ingewikkeld zeker ?

  2. Tsja, ik citeer Willem van Kooten, hij heeft het over zijn tijdlijn.
    Jammer trouwens dat reageren tegenwoordig altijd en overal meteen cynisch en verwijtend moet. Ik zou er een lief ding voor over hebben als we dat nare toontje met z’n allen achter ons zouden kunnen laten.

    Kom maar door hoor met de verwijten dat ik niet realistisch ben. Of noem me cynisch een dromer.

    • Dag Bert,

      Je reactie iswat mij betreft wel kort door de bocht. Een snelle blik op onze website had je geleerd dat 1965 niet goed was.
      https://www.norderney192.nl/historie/h-1965.html

      En Willem is de eerste die zal toegeven dat “naarmate de jaren verstrijken soms de herinneringen vervagen”.
      Willem heeft ten behoeve van onze website 10 jaar geleden z’n hele USA reis tot in detail beschreven.

    • Helemaal mee eens Bert, ik blader meestal wel effe door de comments maar te vaak is het zuur en weinig opbouwend. De columns van Kicken worden meestal ook overgoten door reacties gedrenkt in azijnzuur. Zo jammer!

      Juul heeft het ongetwijfeld bij het juiste eind en ik vertrouw volledig op z’n kennis, maar kom op joh, ’64 of ’65… Het zou vervelender zijn als er stond dat Van Kooten in 1984 voor het eerst naar Amerika was gegaan.

      RadioReuzen is een heerlijke podcast die eem hele mooie en interessante geschiedenis toegankelijk maakt voor een groter publiek. En als iemand daardoor dieper in de historie wil duiken dan is dat alleen maar goed. Missie volbracht!

      • dag Hein,

        Je schrijft:
        “RadioReuzen is een heerlijke podcast die eem hele mooie en interessante geschiedenis toegankelijk maakt voor een groter publiek. En als iemand daardoor dieper in de historie wil duiken dan is dat alleen maar goed.’

        Dat ben ik met je eens maar dan wel goed. Jij “sloemelt” toch ook niet met je geboortejaar?
        Bert had even verder moeten kijken en dan aan Willem vragen;”was het nou 1964 0f 1965? Wat ik overal lees?”
        Geschiedenis hé?

        • Ha Juul,

          Natuurlijk, het zou mooi geweest zijn als Bert er een wetenschappelijk onderbouwde documentaire van had gemaakt. Jammer genoeg had hij maar een beperkte hoeveelheid tijd en hij wilde waarschijnlijk zoveel mogelijk onderwerpen bespreken. En dan is het niet interessant wanneer Willem met vakantie is geweest en of hij op JFK of LaGuardia is geland. Om een nieuwe discussie te voorkomen: Idlewild Airport is eind 1963 omgedoopt tot JFK.

          Maar daar gaat het allemaal niet om. Het ging om de zure toon van de reacties. Had er een een vrolijke draai aan gegeven, bijvoorbeeld ”Wist je dat Willem al in 1964 in Amerika was? Want in 1965 stond hij op de camping in Boxtel”.

          Met de snauw “Research plegen is ingewikkeld zeker” geef je er een onnodig negatieve draai aan. En da’s jammer. Bert verdient beter.

    • Ik noem je een radioreus Bert Figuurlijk en niet cynisch. Je maakt al jaren prachtige radio. Net toch weer wat van je geleerd over Wil Luikinga.
      En trek je niks aan van de zuurpruimen hier.
      Klein verwijtje:
      Je heb ook een podcast aflevering over Bart van Leeuwen.

  3. Nou Dirk, Dinge dong.. dat songfestival liedje van Teach in .. gemaakt door Will Luikinga.
    En Buiten een foto heb ik Bert nooit gezien. Radio5 is de enige zender zonder webcam. Radio zoals radio bedoeld is.
    Fijne avond Dirk.

  4. Juul, het valt me op dat als iemand een foutje maakt je er op reageert omdat de geschiedenis wel goed beschreven moet worden. Als jij een foutje maakt en je wordt er op gewezen vind je het opeens niet belangrijk meer. Heel hypocriet. Je lijkt Hans Knot wel, die wordt ook niet graag gecorrigeerd!

  5. Willem/Joost heeft in de jaren ’60 vorige eeuw bladen financieel ondersteund,
    Teenbeat, Kink, Hitwezen. Hij nam daarmee flinke risico’s. Hopelijk komt dit onderwerp in de podcast ter sprake, compleet met hilarische anekdotes. Daarbij de naam van Casper Koelman niet vergeten. Waar is Casper? Help!
    De allereerste grap in Willems allereerste uitzending, terwijl de tune, een aansprekende brokje uit Griegs werk, liep: ‘Man springt van 20 meter hoog naar beneden, halverwege roept hij “het gaat best lekker”.’ Geen dijenkletser, wel bijzonder dat je zoiets niet vergeet.
    Wie Van Kooten een plezier wil doen: hij scheert zich met De Vergulden Hand scheercrème en zeept zich in met de producten van Het Melkmeisje.
    Spullen voor verdere transport naar Juul zenden? Zullen we samen hét boek over Willem/Joost schrijven? En in dezelfde flow een over Jan van Veen?
    Willem/Joost werkt niet meer, mailde hij vorige week. Hij wil zijn nek ook niet uitsteken voor zanger Peter Booms ‘De Brief’ (ga even naar youtube).

  6. Wie is Dirk Vos ??? Hoe is Madelief in het grote mensen leven ???Is Cees Mentinck ??? Ik ken Willem van Kooten vanaf 1969 persoonlijk, weet veel van én over hem…….wie zijn ( met uitzondering van Juul) deze lieden die veel denken te weten , maar die niemand kent, !!!”

  7. Nicht ärgern, nur wundern (Goethe)
    Denk liever genietend, HERMAN, aan al die platen die door jouw toedoen
    grote successen werden.
    Wie zijn die mensen die je noemt? ‘Mennekes’, zou TOON HERMANS zeggen, die nog geen voetnoot-in-het-kleinste-lettertype in geschiedenisboekjes halen, wel muziekliefhebbers zijn, en misschien, zoals ik, warme herinneringen bewaren aan jouw plaatkeuze voor de Tour de France-uitzendingen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*