Het Hilversumse college van B&W heeft een onderzoek ingesteld naar het oorlogsverleden van Willem Vogt, oprichter van de AVRO.
De negatieve aandacht voor Willem Vogt ontstond eind augustus na de uitzending van de EO-documentaire ‘Het Verraad van Hilversum’, maar feitelijk ligt Vogt al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onder een vergrootglas. Met name het feitelijke en grondige onderzoek van journalist en schrijver Dick Verkijk zorgde bij zijn boekpresentatie van zijn standaardwerk Hilversum 1940-1945 in 1974 al voor gefronste wenkbrauwen in Hilversum. Ook de vermaarde historicus en journalist professor dr. Lou de Jong, bekend van zijn 21-delige NTS-televisieserie De Bezetting deed grondig onderzoek, net als de VRPO-radioserie Het Spoor Terug.
Uit eigen onderzoek van Spreekbuis.nl blijkt nu dat Willem Vogt tien jaar later, in 1984, door de Hilversumse politiek werd bekritiseerd over zijn ‘foute rol’, zoals met name CPN-Hilversum dat destijds in de krant De Waarheid van 5 december 1984 (kop van dit artikel Standbeeld foute Avro-man wekt weerstand) noemde. Aanleiding voor de negatieve aandacht was het idee van de voormalige Hilversumse burgemeester Wietze van der Sluis (foto hieronder) een standbeeld voor Willem Vogt op te richten. Van der Sluis had dit idee, zo beschrijft De Waarheid, niet alleen als burgemeester voorgesteld, ook in zijn functie als AVRO-gewestvertegenwoordiger op de AVRO-jaarvergadering. Destijds CPN-raadslid Sjors Wolf stelde aan het college vragen of er sprake was van belangenvermenging.
‘Tegenover het omroeppersoneelsblad Spreek’Buis hebben woordvoerders van zowel de Avro als de gemeente geprobeerd de eerste positieve geluiden over de monumentplannen af te zwakken.’ schrijft De Waarheid verder. Spreek’Buis was tussen 1946, eerst als De Omroeper, tot 2013 de omroepkrant voor publieke omroeppersoneel. Spreekbuis.nl werd in 2014 als digitaal medianieuwsplatform opgericht.
Ook in dagblad Trouw van 4 december 1984 komt de Hilversumse CPN aan het woord. De politieke partij zegt ‘ongerust’ te zijn. Volgens de CPN heeft Vogt in de oorlogsjaren een bedenkelijke pro-Duitse rol gespeeld. De CPN zegt in de krant ‘het ongewenst te vinden een standbeeld te plaatsen van een persoon die er in grote mate toe heeft bijgedragen dat tijdens de tweede wereldoorlog de Nederlandse omroep een foute koers heeft gevaren.’ De fractie baseerde zich onder meer op publicaties van prof. L. de Jong en het boek van Dick Verkijk.
Het comité dat destijds mede kwam met het idee voor het Vogt-standbeeld zei op 12 december 1984, ook in De Waarheid, dat ze gesprekken hadden gevoerd met vertegenwoordigers van het voormalig verzet. ‘Overigens is het comité niet van plan het standbeeld-plan te laten varen, maar zal men overwegen het beeld op particulier terrein te plaatsen.’ aldus De Waarheid.
Voormalig Hilversums raadslid en wethouder (tussen 1957 -1982) Bill Minco was een van de gesprekspartners namens het voormalige verzet.
Het standbeeld is nooit verrezen. Het comité trok niet veel later haar plannen in, blijkt uit onderzoek.
Geef als eerste een reactie