Youtube doorspekt met illegale content

De nieuwe kinderversie van Youtube moet het kijken van video’s veiliger maken voor kids. Door filters wordt de jeugd beschermd tegen schadelijke video’s. Terwijl Youtube vooral uit politieke redenen de jeugd wil beschermen, doet ze dan niet richting contentmakers. Uit onderzoek door Spreekbuis.nl blijkt dat er amper controle is op illegale content. 

Youtube speelt met Youtube Kids in op de groeiende kritiek dat het videoplatform te weinig doet aan het wegfilteren van ongewenste videocontent. Video’s worden door software en mensen gecontroleerd op kindvriendelijkheid. Opvallend is dat er nog geen goede controle is op copyrightsbescherming van rechthebbenden. Uploaders hebben vrij spel met het publiceren van content, waar zij geen rechten op hebben. In de nieuwe zijn dat bijvoorbeeld afleveringen van De Fabeltjeskrant en Sesamstraat, maar ook internationale producties zoals Cars (Disney) en Toys (Pixar).

Spreekbuis.nl meldde al eerder dat er ook veel illegale omroepcontent op Youtube te vinden is. De meeste omroepen treden echter hier niet tegen op. 

Illegale content snel van Youtube afkrijgen lijkt ook geen eenvoudige handeling. Enkele maanden geleden gaf de Klaas de Jong in de media aan dat hij tevergeefs herhaaldelijk aan Youtube meldde dat zijn film Redbad illegaal op Youtube werd verspreid. Hij eist nu 200.000 euro schadevergoeding van Youtube. 

Klaas de Jong. ‘We hebben het hier over een illegaal en strafbaar feit. En YouTube onttrekt zich aan elke verantwoordelijkheid.’

De website stelt alleen maar een host te zijn en er dus niets aan te kunnen doen als gebruikers illegale content verspreiden. ‘Dit leidt tot een situatie waarin wij als producenten wekelijks de illegale links van onze films moeten checken op YouTube en moeten smeken deze te laten verwijderen waarna ze direct via een ander kanaal weer de lucht in gaan’, aldus De Jong.

De voorbeelden van illegale content zijn talloos. Vorige week nog werd de live voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord illegaal op Youtube gestreamd. 

Youtube heeft eerder aangegeven niet in te willen gaan op individuele gevallen.

1 Comment

  1. Ik snap nooit zo goed wat producenten/muzikanten moeilijk doen als hun materiaal ‘illegaal’ veel bekeken wordt. Omarm het, doe er je voordeel mee en pas hier je verdien model op aan. Blijkbaar willen mensen het zien op YouTube, blijkbaar willen ze er niet voor betalen. Dus verzin hier zelf wat op (denk aan bijv. Fortnite, gratis te downloaden maar verdient toch heel veel geld) in plaats van de janken om schadevergoedingen. Ga met je tijd mee!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*