„Ik krijg het kantoor met het mooiste uitzicht op het Mediapark”, zegt Will Moerer uitkijkend op het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid en de Joost den Draaijerrotonde. Vanaf half januari zal het Ziggo Sport kantoor aan de buitenkant worden verrijkt met enorme led-billboards, in de huisstijl van de zender, waardoor bij de ingang van het Mediapark meteen duidelijk wordt dat het een nieuwe bewoner heeft. „We komen vanuit een Amsterdamse studio waar eigenlijk geen televisie gemaakt hoorde te worden. Een kleine studio, kleine redactieruimtes en oude apparatuur. Oneerbiedig gezegd hebben we, met veel beperkingen, lange tijd houtje-touwtje televisie moeten maken. Een voorbeeld van hoe dingen begonnen te knellen was het maken van onze talkshow waarbij we, qua ruimte, met moeite vijf man aan een tafel kregen. De ruimte bleek ook niet geschikt om met voldoende camera’s de hoeken te maken die nodig zijn om mensen goed in beeld te brengen. Onze regisseur werd hier helemaal gek van.”
Kabelaar
Ziggo is van oudsher een distribiteur van televisie, radio en internet; in de volksmond ook wel een kabelaar genoemd. Tegenwoordig is Ziggo, vergelijkbaar met omroepen zoals de Vara, Avro, Tros, een complete zender geworden. “Ziggo wil zich ontwikkelen als entertainmentbedrijf”, zegt Moerer. “Ziggo Sport is hier een onderdeel van deze strategie. ‘Peptalk’, onze talkshow met presentator Jack van Gelder en sidekick Frank Evenblij, die op maandagavond wordt uitgezonden, wordt door velen gezien als een programma dat er nog niet was. Dat er meerdere sporters aan tafel, omringd door publiek, aan tafel discussiëren over allerlei sporten – meer dan alleen voetbal – is nieuw. Bij de ontwikkeling van onze talkshows hebben we, natuurlijk, met een schuin oog gekeken naar succesvolle programma’s zoals DWDD.”
Op de begane grond van het NEP-gebouw is televisiestudio 11 te vinden, die half jaren zestig werd gebouwd, als onderdeel van het studiocentrum – dat de basis vormt van het Mediapark (vroeger Omroepkwartier genoemd).
“Uniek is dat deze televisiestudio’s nog steeds voldoen, ze zijn destijds super deugdelijk gebouwd.” Voor Moerer speelde de historie van de studio’s zakelijk geen rol om naar het Mediapark te willen verhuizen. „Wij hebben nu de mogelijkheden om uit te breiden, iets dat ergens anders niet kan.”
Uitzendstraat
Moerer zegt dat de verhuizing naar Hilversum ook het gevolg is van de ambitie van Ziggo Sport. „In 2016 hebben wij een tender uitgeschreven op zoek naar betere facilitaire- en technische voorzieningen. Na gesprekken met vier partijen is een samenwerking aangegaan met het facilitaire bedrijf NEP. Onze wens was om met een partij in zee te gaan die alles voor ons kon doen bij het maken van onze televisieprogramma’s; van studio tot uitzendstraat. NEP kon dit volgens ons het beste.”
De vice-president van Ziggo Sport zegt dat het kantoorpersoneel vanaf 12 januari ook allemaal op het Mediapark zit. „Ze komen nu boven de studiovloer, waarbij ze meer het gevoel krijgen bij Ziggo Sport te horen.”
De studiovloer is, langs redactieruimtes, spreekcellen van verslaggevers en montageruimtes, vanaf de redactie op de eerste verdieping met een paar traptreden te bereiken. Van Duijvendijk: “Ziggo wilde graag alles bij elkaar hebben. Een redacteur kan in tien stappen naar de montage lopen.”
Michiel van Duijvendijk noemt de techniek vol trots State of the Art, nergens in Nederland zijn deze technische hoogstandjes te vinden. NEP in Hilversum neemt een leidend positie in de wereld in als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe televisietechnieken. Moerer: „NEP kan technisch alles aan wat Ziggo Sport verlangt, in het maken van onze sportuitzendingen.”
Verhalenfabriek
„De komst van Ziggo Sport is ‘zeer belangrijk’ voor de gemeente”, zegt mediawethouder Wimar Jaeger in een reactie. “Enerzijds omdat het onze innovatiekracht op het gebied van digitale content ontwikkeling stimuleert, anderzijds omdat het ervoor zorgt dat ontwikkelingen ook vanuit de particuliere sector worden gestimuleerd. De betrokkenheid vanuit Ziggo bewijst maar weer eens dat het vakmanschap voor het maken van verhalen nog altijd in de verhalenfabriek van Nederland ligt. Het decor voor die verhalen is met de moderne techniek tegenwoordig overal te halen en dat gebeurt terecht dan ook steeds meer, bijvoorbeeld vanuit Amsterdam (het Leidseplein is net iets mediamieker dan het stationsplein van Hilversum). In de ontwikkeling van het ambacht van het maken van beeld en geluid is Nederland nog steeds zeer vooraanstaand in de wereld. Dat ambacht vindt plaats in de Amsterdam Media Valley waarin Hilversum het kloppend hart is. ”
Jaeger zegt dat er sinds januari 2016 er een overeenkomst is tussen Ziggo en de gemeente Hilversum. „Het gaat om een investering van gemiddeld 1 miljoen euro per jaar, als aanvulling op het investeringsprogramma van de gemeente op het gebied van media van tevens enkele miljoenen per jaar. Nadat deze samenwerking goed opgestart was bleek een huisvestingskwestie bij Ziggo Sport te spelen. Mede dankzij de intensieve samenwerking tussen Ziggo en de gemeente koos Ziggo Sport voor Hilversum.”
Jaeger zegt afsluitend dat het investeringsprogramma de volgende meerjarige projecten omvat; gratis wifi-netwerk in het centrum en op het mediapark, met allerlei nieuwe en experimentele toepassingen en content, en sponsoring van drie evenementen (Open Studio Dagen, Scenecs Filmfestival, Dudok in Concert). Voor (Media) Onderwijs een Ziggo lectoraat Sport en Media aan de Hilversum Media Campus, alle lagere school leerlingen krijgen codeer en programmeer les via het Coderdojo programma, op enkele scholen wordt geëxperimenteerd met digitaal onderwijs via iPads en een bijdrage aan het Talent Development programma van Hilversum Media Campus.”
Foto: Will Moerer van Ziggo Sport (links) en Michiel van Duijvendijk van NEP The Netherlands in de nieuwe studio. STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Geef als eerste een reactie