Zorg bij L1 over regionale identiteit

De regionale omroep L1 voor Limburg maakt zich grote zorgen over haar regionale identiteit. Dat schrijft hoofdredacteur Leo Hauben in een blog op de site van L1. Hij vraagt zich af hoe zijn organisatie inhoudelijk de baas kan blijven in eigen huis.

Volgens Hauben is de intentie van staatssecretaris Dekker in de nieuwe plannen met regionale omroep goed, omdat hij de Tweede Kamer heeft gezegd dat regionale redacties in de toekomst zelf vorm en inhoud van hun aanbod blijven bepalen. “Maar cruciaal is hoe dit uitgangspunt in de wet- en regelgeving wordt vastgelegd. Geen woorden maar daden, zeggen mijn collega’s van RTV Rijnmond dan”, aldus Hauben.

BMA
De hoofdredacteur van Limburgse omroep noemt de Beleidscommissie Media Aanbod(BMA) als voorbeeld. Daarin zitten maatschappelijke vertegenwoordigers. De regionale omroepen hebben bepleit dat hun rol in de Mediawet komt te staan, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Er gaan volgens Hauben zelfs stemmen op dat deze waakhond van de regionale identiteit niet in de Mediawet wordt vastgelegd. Daarmee wordt de autonomie van de regionale omroepen volgens hem aangetast.

Verder worden uit bezuinigingsoverwegingen de ondersteunende en technische diensten samengevoegd in de RPO, de regionale publieke omroep. Maar de redacties gaan onder de wettelijke regionale mediainstelling per provincie vallen. Hauben vreest dat de hoofdfredacteur een zetbaas wordt van het centrale RPO bestuur.

Bemoeizucht
“Coördineren op het gebied van techniek, ict, personeelszaken en reclameverkoop is prima. De ellende is dat centrale organisaties altijd een stapje verder willen gaan. Bazige bemoeizucht met de inhoud van de regionale omroepen ligt op de loer. De Tweede Kamer zal dat niet kunnen stoppen, maar  kan wel een structuur bepalen die de regionale identiteit van de regionale omroep zeker stelt.

We zitten echt in een cruciale fase. Slagvaardiger opereren en geld besparen is een goede zaak, mits het kind niet met het badwater wordt weggegooid”, meent Hauben. Maandag 16 november praat de Tweede Kamercommissie met de staatssecretaris. Daarna gaat het ministerie aan de slag om de wet aan te passen.

Inmiddels hebben de gezamenlijke redactieraden van de 13 regionale omroepen in een brandbrief aan de Tweede Kamer hun bezorgdheid geuit over de autonomie van de toekomstige regionale redacties in de plannen van staatssecretaris Dekker.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*