Naar aanleiding van het politieke debat hebben op social media diverse mediaprofessionals hun zorgen geuit over het kennisniveau over de media bij Tweede kamerleden, die over de toekomst van het publieke bestel moeten beslissen.
Radiocoach Pierre Papa maakt zich in een bericht op het platform X zorgen over niveau van discussievoering tussen politici.
D66 vraagt zich af of BBB de Top2000 wil afpakken van de Nederlanders. Haha wat een niveau daar . #npo #tweedeKamer
— Pierre Papa (@PierrePapa) April 11, 2024
Sandra Hilster (mediadirecteur van KRO-NCRV) uitte op Linkedin haar verbazing over de tegenstrijdige standpunten en het gebrek aan inhoudelijke kennis bij verschillende politici. “Het was bijzonder,” aldus Hilster, “een aantal politici gaf regelmatig blijk van schrikbarend gebrek aan inhoudelijke kennis, met standpunten die maar al te vaak een meer emotionele dan feitelijke basis kennen. En dit is dan de politieke arena die over de publieke omroep moet beslissen.”
De eerste quote die Hilster aanhaalt, afkomstig van de PVV, stelt de publieke omroep als ‘nutteloos’. Maar volgens Hilster is het cruciaal om bij dit debat bij de feiten te blijven. Ze wijst -net als veel andere omroepbestuurders afgelopen jaren hebben gedaan- erop dat de Nederlandse publieke omroep een van de goedkoopste in Europa is, terwijl het tegelijkertijd wordt gewaardeerd om zijn kwaliteit en diversiteit. Ze benadrukt de noodzaak voor een politieke visie in plaats van enkel meningen of smaak.
Hilster bekritiseert de VVD voor het roepen om extreme bezuinigingen zonder voldoende onderbouwing. “Op basis van welke cijfers, feiten en doorrekeningen?” vraagt ze zich af. Ze waarschuwt dat dergelijke bezuinigingen het inhoudelijke niveau van de publieke omroep kunnen aantasten, iets wat de VVD volgens haar niet lijkt te willen.
De kritiek op de PVV is nog scherper. Hilster beschrijft de opmerkingen van de PVV als van een “bedenkelijk niveau” en benadrukt dat er slechts een spreekbuis van Wilders aan tafel zat, zonder enige inhoudelijke visie. Ze betwijfelt zelfs of de kiezers van de PVV achter deze simplistische standpunten staan.
Andere partijen zoals de BBB worden bekritiseerd voor hun directe oproep tot een BBC-model, zonder duidelijke haalbaarheidsanalyse. Hilster wijst op de uitdagingen waarmee de BBC en vergelijkbare omroepen worstelen, zoals representatie en bereik, en vraagt zich af op welke feiten deze wens is gebaseerd.
De NSC is volgens Hilster een uitzondering, omdat ze de discussie naar een relevant niveau tillen door te praten over de noodzaak van digitalisering en het bereiken van jongeren.
Hilster roept op tot een meer gefundeerd debat over de toekomst van de Nederlandse media, waarbij ook de input van professionals uit Hilversum wordt meegenomen. Ze pleit voor een visie die rekening houdt met pluriformiteit, concessievoorwaarden, efficiency en bestuurbaarheid. Alleen zo kan een toekomstbestendig publiek bestel worden gewaarborgd, waar zowel de omroepen als het publiek baat bij hebben.
BBB-Kamerlid Mona Keizer had tijdens het debat dat er 1,2 miljard euro van overheid naar de publieke omroep vloeit. Gisteren werd op NPO Radio 1 dit feit onderuit gehaald.
AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma meldt in haar column “Een publieke omroep afdoen als een linkse hobby is al te makkelijk. Toch wordt er wel enorm aan getrokken. Onze samenleving is divers – en de publieke omroep moet een verzuild bestel bijeen houden,” stelt Rijpma. Met een jaarlijks budget van zo’n 800 miljoen euro belastinggeld voor Hilversum, ligt de verantwoording hoog. Rijpma uit haar zorgen over hoe politici de objectiviteit van NOS in twijfel trekken. “De onafhankelijkheid van de journalistiek is een groot goed. Politici zouden terughoudend moeten zijn met kritiek. Vooral als het niet in hun straatje past.”, aldus Rijpma.
Ook Omroep MAX-baas Jan Slagter uitte kritiek op uitspraken van diverse politici:
In mijn 40 jaar bij de NPO weet ik niet beter dan dat ze er “verstand” van hebben. Het nivo is bedroefend. En dan x’n tuthola van de PVV die maar wat roept zonder onderbouwing. En dan gaat nu nog alleen over de omroep. Kun je nagaan als er echt een veel belangrijker onderwerp aan de orde komt.
Maar MW Hilster,
Mag ik u wat vragen , als u dit leest?
waar is de rooms-katholieke identiteit van de Kro gebleven?
Grotendeels zend u programma’s uit die zo op de commerciele omroep kan.
Gaat het bij uw omroep alleen maar meer om kijkers te trekken en kijkcijfers te scoren?
Waar zijn de dominees en pastoren gebleven bij uw omroep?
Ik zie dat ze in de uw programmering akelig verstopt zijn op de zondag ochtend.
Ik raad u aan om al de commerciele programma’s maar weg te doen en weer voorrang geven aan de dominee’s en de pastoren daar waar uw omroep voor in opgericht!
dat zal het verschil gaan maken tussen uw publieke omroep en de commerciele omroep, of gaan kijk en luistercijfers en daar mee ster inkomsten voor dan uw kern taak?
Het gaat hier en in veel andere media ook altijd over kijk en luistercijfers bij de publieke omroep.
Dat zou niet zo moeten zijn maar ja…
En wat denk je van de commercielen en hun reclame
Toch weer een hang naar verzuiling
Haha hoe staat het met het kennisniveau van de nieuwsroeptoeters. 1 of 2 jaar geleden kregen we te horen Rusland heeft geen chips. Ze halen ze uit wasmachines. Nu lees ik op X dat de verdediging van Oekraïne op instorten staat zonder hulp van het westen. Maar wat kan het westen Oekraïne leveren als de magazijnen met oorlogstuig leegmaken en niet voldoende kan aangevuld worden. Is dat bericht over wasmachines gerectificeerd. Verder lees ik op X mogelijke oorlog tussen Israël en Iran. Wat gaat dat met de olieprijs doen? Rusland zal er dan flink aan verdienen.
Hebben de nieuwsroeptoeters al gepeild of Nederlanders willen sterven voor Oekraïne of Israël. Ik lees continu Rusland mag niet winnen.
Niet mijn oorlog
Miele er is geen betere.
(Nederland geeft de komende twee jaar Oekraine 4 miljard steun, stond dat ook op X?)
Op 1 is nu trending topic #2voor12. Niet omdat volgens X de wereld binnenkort vergaat, maar vanwege de quiz op de NPO. Ik maak me niet druk over een grote oorlog die er niet gaat komen, maar ik volg dan ook de msm.
Niet teveel op de A- sociale media kijken. Dat zijn domme Amerikanen.
De Chinese Tik Tok is niet beter.
Je kunt wel lezen dat je niets hebt meegemaakt.
Je kunt wel lezen dat je niets hebt meegemaakt.
De publieke omroep zoals die nu is komt juist voort uit de politiek. De politiek met verschillende partijen die ergens voor staan, de omroepen zijn ook zo ontstaan. Als je genoeg leden hebt dan kan je een omroep beginnen. Dat dat model wellicht anders moet daar kan ik mij iets bij voorstellen.
Wat kosten alle politieke partijen bijelkaar? Bij een beschaafd land hoort een goed politiek bestel, net als een goede publieke omroep!
Dat is onze zuilen erfenis. Dat is ons cultuur.
Miele binnenkort helemaal onbetaalbaar. Energieprijs in Duitsland veel te hoog. Duitsland (en eu) worden gedeïndustrialiseerd. Haier wasmachine uit China veel goedkoper en werkt net zo goed.
Beter gaat die 4 miljard aan Turks wapentuig uitgegeven worden. In de atritie oorlog levert goedkoper wapentuig meer op dan duur Amerikaans wapentuig
Natuurlijk hebben we een sterke publieke omroep nodig, maar het is nogal lachwekkend dat men blijkbaar denkt dat het huidige bestel daaraan voldoet. Een treurige uit de hand gelopen lappendeken met zinnige en onzinnige programma’s. Dat moddert al veel te lang voort, zonder enige zinvolle zelfreflectie. Ipv de oude stellingen te betrekken, met argumenten zoals in het AD artikel, volstrekt oubollig en beschimmeld als franse kaas, al tientallen keren vertolkt, had men al geruime tijd geleden de vlucht vooruit moeten durven maken, omroepen opheffen en naar fatsoenlijk BBC model. Dat lijkt met de aankomende coalitie nu te laat. Eigen schuld dikke bult.
Het is nooit te laat