Nieuwe talenten in Mediatechnologie gediplomeerd

De eerste vijf studenten van de nieuwe opleiding Mediatechnologie in Hilversum hebben hun diploma op zak, plus een baan bij NEP The Netherlands (NEP) op het Media Park. “Dit talent is het goud van de sector”, aldus de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger (economie en media) tijdens de feestelijke diploma-uitreiking.

Mediatechnologiebedrijven zoals NEP voelen de krapte op de arbeidsmarkt scherp en doen er dan ook veel aan om nieuw talent binnen te halen en aan zich te binden. Daarnaast sluiten opleidingen lang niet altijd nauw aan bij de behoefte in de praktijk, vindt Daan van Pelt, directeur human resources bij NEP. “Zo’n twee jaar geleden zijn we daarom gaan praten met het MBO College Hilversum over het ontwikkelen van een nieuwe opleiding, die beter aan onze wensen tegemoetkomt. Een maatwerktraject dus. Dat is voor ons belangrijk, want wij werken veel met onze eigen technologie. In ons werk speelt IT-technologie een steeds grotere rol. Wij zijn er trots op dat we internationaal gezien vooroplopen, en dat willen we graag zo houden. Daarvoor hebben we goed geschoolde mensen nodig, die met onze specifieke technologie kunnen werken.”

Het resultaat was de nieuwe, versnelde opleiding Mediatechnologie, op mbo 4 niveau. Van Pelt: “De opleiding is een combinatie van werken en leren en duurt niet drie jaar, maar twee jaar en we bieden een baangarantie. De studenten leren heel veel door te doen, we zijn een ‘hands-on’ bedrijf. Het vraagt een flinke inzet van de studenten, we merken ook dat ze heel gedreven zijn.”

Elke dag anders
Die gedrevenheid kenmerkt bijvoorbeeld Devlin Sanmoestaman, die bij de groep van eerste gediplomeerden hoort. Hij werkt in het Service Operations Center van het bedrijf. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor opdrachtgevers die met een probleem zitten. Daarvoor vinden wij oplossingen, die we ook zelf toepassen.” Hoewel hij aanvankelijk aan een andere studie was begonnen, heeft hij de opleiding Mediatechnologie toch in twee jaar afgerond. “Oorspronkelijk wilde ik architect worden, maar de technologische aspecten trokken me toch meer en toen ben ik gestart met Mediavormgeving. Maar al snel begon ik te twijfelen of dat de juiste keus was. Ik wilde een meer technische kant op en problemen leren oplossen, dus ben ik overgestapt naar Mediatechnologie. In het Service Operations Center werken we in wisseldiensten, elke dag is anders. Ik heb hier een heel leuke baan. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden we de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, dan werk je voor opdrachtgevers over de hele wereld. Het was een extreem drukke periode, maar heel leuk om te doen.”

Joshua Koopman, cameraman in opleiding, toont een soortgelijke gedrevenheid. “Je moet hier 200 procent voor gaan, 100 procent voor het werk en 100 procent voor de opleiding. Het eerste half jaar is echt heel hard werken, maar het is wel heel erg leuk. Alles wat je in de lessen leert, kun je meteen één op één in je werk toepassen. Je ziet dus direct het nut van wat je leert, dat is een grote bron van motivatie.” Gemotiveerd is hij sowieso wel, want hij wil niets liever dan filmen. “Dat is echt mijn passie! En ik vind het vet dat NEP zo vooroploopt in de technologie, dus ik zit op mijn plek hier. Je privéleven moet er soms wel voor wijken, maar ach, ik sta nu backstage te werken bij de feesten waar ik naartoe wilde! En mijn collega’s zijn ook familie geworden.”

Green screen
Voor de diploma-uitreiking gebruikte NEP een toepasselijke, want technologisch zeer geavanceerde, omgeving: de vernieuwde Studio 4, een paradepaard van het bedrijf. Het is de grootste permanente green screen studio van Europa, 25 meter breed, 8 meter diep en 6 meter hoog. In deze studio kan met behulp van Augmented Reality en Virtual Reality in elk denkbaar decor zo ongeveer alles worden gerealiseerd, van kleine tot grote producties en van talkshows tot corporate webcasting. NEP heeft hierdoor de mogelijkheid om de ‘storytelling’ van opdrachtgevers optimaal creatief te ondersteunen en te visualiseren, bijvoorbeeld met animaties en 3D-objecten. De eerste vijf afgestudeerden namen hun diploma’s in ontvangst In een fotorealistisch, nieuwsachtig virtueel decor.

Tijdens de diploma-uitreiking benadrukte Jeroen Ankersmit, directeur van het MBO College Hilversum, dat de opleiding Mediatechnologie is ontwikkeld in samenwerking met NEP om het gat tussen onderwijs en praktijk te overbruggen. “De ontwikkelingen in de media gaan zo snel, dat het voor het onderwijs moeilijk is om daarbij aan te sluiten. Al die apparatuur kunnen wij niet in huis halen, daarvoor moet je bij de bedrijven zijn.” De start van de nieuwe opleiding bracht veel dynamiek met zich mee. Ankersmit: “Nieuwe lessen, nieuwe locaties, het was best spannend. We zijn blij dat de eerste groep studenten ons hun vertrouwen gaven, en dat ze nu allemaal een baan hebben.”

NEP heeft flink geïnvesteerd in de groep. HR-directeur Van Pelt: “We betalen de studie voor de kandidaten en geven ze een baangarantie. En als ze wat willen bijverdienen, kunnen ze dat bij ons in het bedrijf doen. Dan hoeven ze niet bij een supermarkt vakken te vullen, maar kunnen ze bij ons bijvoorbeeld kabels trekken of op andere manieren in het bedrijf bezig zijn.”

Huisvesting
Vrijwel alles is voor de studenten dus geregeld, maar één wens is er nog over: studentenhuisvesting is in Hilversum moeilijk te vinden. Wethouder Jaeger gaf aan dat de gemeente ook hiermee bezig is, bijvoorbeeld in de plannen voor het Arena Park, waar het MBO College Hilversum is gevestigd. Jaeger onderstreepte het belang van de opleiding voor de Mediastad. “Er is grote behoefte aan jong talent. Toen ik vijf jaar geleden aantrad stond de Mediastad onder druk, bedrijven wilden weg. We hebben samen met de bedrijven nieuw leven in de sector gebracht. Maar waar is de komende generatie? Dit talent is het goud van de sector, waardoor we aan de top kunnen blijven staan.”

De jonge talenten van de opleiding Mediatechnologie willen zich blijven ontwikkelen. Sanmoestaman mag net klaar zijn, hij heeft al plannen voor een volgende stap. “Ik wil een hbo-studie doen, Business IT Management.” Koopman is nog even bezig met zijn opleiding en ziet zich bij NEP blijven. “Ik wil hier niet weg. Het is een heel dynamische omgeving, waar ook de oudste collega nog niet is uitgeleerd. Het werken met camera’s verandert snel, er komt steeds meer automatisering bij kijken, dus heb je IT-kennis nodig. Die combinatie vind ik mooi.”

De nieuwe opleiding lijkt inmiddels niet meer weg te denken. Na de eerste groep studenten Mediatechnologie zijn al nieuwe lichtingen gestart. Op 6 mei is er een informatiebijeenkomst voor alweer de derde lichting die in september start. Van Pelt: “We gaan nog heel wat talenten opleiden hier!”

1 Trackback / Pingback

  1. De beste Spreekbuis-interviews van 2019 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*